Juridische dreiging KNVB

Gisterochtend lanceerde Ivaldi de iPhone VoetbalApp. Dit heeft tot nu toe veel positieve reacties opgeleverd, mensen vinden de app een stuk fijner werken dan TeamLink en zijn gecharmeerd van de eenvoud.

Helaas is de KNVB zelf minder enthousiast; tot onze verbazing ontvingen we gisteravond een e-mail van de directeur van Voetbalmedia B.V., onderdeel van de KNVB en het bedrijf achter Voetbal.nl. Hij sommeerde ons de VoetbalApp terug te trekken uit de App Store omdat de app op illegale wijze gegevens van Voetbal.nl zou halen. Zouden wij dit niet doen, dan zouden eventuele juridische stappen niet gemeden worden.

Tot nu toe hebben wij geen gehoor gegeven aan deze sommatie omdat wij, in onze ogen, niets illegaals doen. De app laat de gegevens alleen op een beter toegankelijke manier zien ten opzichte van de Voetbal.nl website. In dat opzicht is het vergelijkbaar met het conflict tussen de maker van Trein en de NS. Dat conflict heeft uiteindelijk niet tot een rechtszaak geleid, omdat de NS zelf ook in zagen dat ze hier weinig voordeel uit konden halen.

Ivaldi wacht nog op de officiële reactie van de juridische afdeling van de KNVB, welke is ingeschakeld door Voetbalmedia B.V. Inmiddels is de app onklaar gemaakt door de KNVB. Alle kopers van de app kunnen dus momenteel niets meer met de app. Wij betreuren dat een grote organisatie als de KNVB op deze manier publieke informatie als voetbaluitslagen, standen en programma’s weerhoudt van de gebruiker.

Update: Inmiddels hebben wij een officiële reactie van de juridische afdeling van de KNVB ontvangen. Zij beroept zich op het auteursrecht en databankenrecht. Hoewel wij denken dat die niet van toepassing zijn hebben we besloten de applicatie uit de App Store te verwijderen, omdat wij niet de financiële middelen hebben om dit tijdens een rechtszaak te verdedigen.