WordCamp Rotterdam 2018

Afgelopen zaterdag zijn Houke, Sem en ik naar WordCamp Rotterdam geweest. In het mooie BlueCity hebben we presentaties bijgewoond over Gutenberg, Moderne Javascript, Moderne CSS en de AVG/GDPR. Onze highlights lees je hieronder.

Gutenberg

We hebben intern al eerder een presentatie gehad van Houke over Gutenberg. Een eye-opener ten opzichte van toen is de ‘shared blocks’ functionaliteit. Dit maakt het mogelijk blokken te hergebruiken op andere pagina’s, waarbij ze ook nog eens in sync blijven wanneer je ergens een aanpassing maakt. Desgewenst is zo’n kopie ook los te koppelen. Precies de functionaliteit die je zoekt in component based development.

Moderne JavaScript

Een leuk verhaal over de moderne javascript stack. In feite kwam het neer op onze aanpak: Webpack, HMR, ES6. De WordPress Rest API kwam ook ter sprake. Voor werken met formulieren (en de Rest API) werd htmlforms.io aangekaart. Misschien eens onderzoeken hoe dit zich verhoudt ten opzichte van GravityForms.

Moderne CSS

Foundation, Bootstrap? De spreker liet alternatieven zien voor verschillende Bootstrap componenten, waaronder het grid, de tabs en sliders. Helemaal CSS only en met aanzienlijk minder code. Zijn we (de community in het algemeen) te gewend geraakt aan de grote frameworks?

AVG / GDPR

Onder vermelding van ‘wij zijn geen juristen’ legden de sprekers het nodige uit over de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Interessant en nuttig, te meer omdat vanaf 25 mei de AVG van toepassing is. Voor WordPress zijn inmiddels een aantal plugins ontwikkeld die (gedeeltelijk) kunnen helpen bij het voldoen aan de nieuwe wetgeving.