Kubernetes: een nieuwe manier voor het hosten van onze websites

Voor een lange tijd gebruikten wij bij Ivaldi VPS’s (virtual private servers) om onze websites op te hostenSinds kort maken wij bij een aantal projecten gebruik van Kubernetes, een andere oplossing om onze websites te hosten. Kubernetes maakt het voor ons mogelijk om nog stabielere en betrouwbaardere applicaties online te kunnen zetten.

Kubernetes is ontwikkeld door Google en is vier jaar geleden uitgebracht. In principe werkt Kubernetes heel simpel: er worden meerdere instanties opgezet met de applicatie. Wanneer er een applicatie uitvalt of te zwaar beladen wordt (wellicht door veel bezoekers), is het voor de andere instantie mogelijk om in te vallen en er voor te zorgen dat alle bezoekers de website kunnen bekijken. De meerdere instanties van de website worden ook draaiende gehouden door servers op verschillende locaties. Doordat de applicatie op verschillende locaties draaiende gehouden wordt, kan uitval van een server op een bepaalde locatie opgevangen worden door een andere server. De servers die gebruikt worden voor de webapplicaties die wij in Kubernetes hosten, worden door Google beheerd. Zelf vinden wij Google een betrouwbare en veilige oplossing voor het hosten van onze servers. Naast deze veiligheid en betrouwbaarheid, geeft Google ook de mogelijkheid om de servers op verschillende locaties te hosten. Als u bijvoorbeeld voornamelijk klanten uit het buitenland probeert te werven met uw applicatie, is het met Kubernetes mogelijk om één cluster in Azië te plaatsen en één in Europa. Wanneer één van uw bezoekers uw website bezoekt, wordt er automatisch bepaald welke server het dichtste bij deze bezoeker aanwezig is voor de beste ervaring van de bezoeker.

Bij Ivaldi streven wij naar zo min mogelijk downtime voor uw website of webapplicatie. Kubernetes helpt ons uw website of webapplicatie zo betrouwbaar en stabiel mogelijk in de cloud te hosten met zo min mogelijk downtime.

Doordat Kubernetes nog nieuw is en langzamerhand gebruikt wordt voor steeds meer webapplicaties, zijn de tools voor het beheren van in Kubernetes gehoste applicaties nog schaars. Zelf ben ik bezig met het ontwikkelen van een applicatie die het beheren van Kubernetes clusters een stuk makkelijker maakt.

Vragen?
Heeft u vragen over hoe wij Kubernetes implementeren voor onze applicaties, of heeft u vragen over hoe wij de betrouwbaarheid van onze websites garanderen? U kunt gerust een e-mail sturen naar jasper@ivaldi.nl. Samen met Frank doe ik het systeembeheer bij Ivaldi en wij zijn benieuwd naar mogelijke vragen die u over onze werkwijze hebt!