Nieuwe release: Rails 6.0.0 beta1

Het is zover: de eerste beta release van Rails 6 is gearriveerd. Deze release zit boordevol nieuwe snufjes, waaronder twee nieuwe frameworks en wat upgrades. Hou ook rekening met het feit dat Rails 6 het gebruik van Ruby 2.5.0 of hoger vereist.

Het eerste nieuwe framework is Action Mailbox. Dit is een soort Postvak IN, waarmee ontvangen e-mails afgehandeld kunnen worden. Deze e-mails kunnen daarna bijvoorbeeld worden opgeslagen in de database of in de cloud. Dit was voorheen ook mogelijk met Action Mailer, maar dat werkte niet echt lekker.

Action Text is een andere nieuwe toevoeging. Dit heeft vooral betrekking tot het beheren van opgemaakte content en afbeeldingen. Dit framework bevat ook de Trix editor. Hiermee is het mogelijk om content te beheren zoals titels, links, quotes,  afbeeldingen etc. Het is te vergelijken met een Word-editor, maar dan in de browser. Het opslaan en weergeven van de opgemaakte content en de afbeeldingen gaat allemaal automatisch, dus hier hoeft niet veel tijd en moeite ingestoken te worden.

Het is nu ook mogelijk om parallel tests uit te voeren met Rails 6. Eindelijk kunnen al die cores in de computers gebruikt worden om grote test suites uit te voeren. Elke test worker gebruikt zijn eigen database en wordt uitgevoerd in zijn eigen thread.

Verder is Webpacker nu de standaard JavaScript bundler voor Rails. Er wordt wel gewoon nog gebruik gemaakt van de app/javascript map. Voor CSS en afbeeldingen verandert er verder niets, hiervoor wordt nog de vertrouwde asset pipeline gebruikt.

Er is ook al bekend welke toevoeging in beta2 zal komen: de nieuwe Zeitwerk code loader. Dit wordt de nieuwe autoloader voor Rails, waardoor je geen last meer zal hebben van de stukjes code met require of require_dependency.

Er wordt geadviseerd om nieuwe projecten te starten met Rails 6.0, in plaats van de 5.2.x serie. Hiervoor is het wel handig om enige voorkennis te hebben van Ruby on Rails. Basecamp maakt al gebruik van Rails 6.0.0 beta1 in productie en de verwachting is dat andere bedrijven snel zullen volgen. Het upgraden van een Rails 5.2 project naar Rails 6 ging makkelijker dan gedacht. Eigenlijk werkte alles nog na de upgrade, maar dit kan natuurlijk verschillen per project.

Nu afwachten wat Rails 6.0.0 beta2 ons zal brengen!