Meet: Jefaro Constancia

Als vierdejaars student Informatica van de Hogeschool Rotterdam sinds 14 februari jl. het Ivaldi-team versterkend: Jefaro Constancia.

Hoi Jefaro! Leuk dat we je mogen interviewen voor de website en je hierdoor nog beter leren kennen. Toen je begon heb je je aan ons al even geïntroduceerd, nu gaan we daar wat dieper op in. Je bent nu bijna een maand onderweg. Hoe gaat het nu?
Het gaat goed. Ik ben al redelijk ver! Er zijn veel leermomenten, want ik ken Rails nog niet heel erg goed, maar het is wel de bedoeling om dat hier bij Ivaldi goed onder de knie te krijgen. Nu ben ik voornamelijk bezig met mijn eigen project hier, maar wil graag nog kijken in andere projecten. Knallen aan de eindopdracht dus!

Dat klinkt erg gemotiveerd. Hoe komt het dat je zo gemotiveerd bent?
Toen ik de havo niet haalde heb ik de mavo afgerond. Op het moment dat ik een vervolgstudie moest gaan kiezen wist ik niet welke ik moest kiezen. Ik gamede op dat moment wel vaker en het werken met computers vind ik interessant. Ik heb toen gekeken naar opleidingen die met computers te maken hadden en zo ben ik MBO Media Technologie gaan doen en heb ik deze versneld afgerond. Hiervoor had ik nooit iets met programmeren gedaan, ik wist ook niet goed wat het was. Na mijn MBO ben ik aan mijn HBO Informatica gestart en raakte ik pas echt gemotiveerd. Op het MBO kreeg ik een klein gedeelte van code mee, maar eenmaal op het HBO kwamen er ineens functionele concepten, compilers en programma’s die ik nog nooit had gezien voorbij. Ik wist niet dat het allemaal mogelijk was! De docenten kwamen met hele goede onderwerpen, met name in de laatste periode van het derde jaar, toen kwam Category Theory o.a. aan de orde. De translation naar code vind ik zo bizar. Het staat zo los van elkaar, maar toch is het met elkaar verbonden. Ik houd van een uitdaging en met programmeren word ik iedere dag uitgedaagd. Het is namelijk ook echt een uitdaging om op verzoek een code te maken en het blijft zich allemaal maar doorontwikkelen.

Wat leuk om je zo enthousiast te zien over het programmeren! Wat is je uiteindelijke doel om met het programmeren te gaan doen?
Mijn master in Data Science halen! Hoewel, ik twijfel nog een beetje. Ik vind Machine Learning erg interessant, maar ik wil ook graag het huis uit. Die combinatie is wellicht wat lastig. Uiteindelijk zou ik graag een eigen bedrijf starten, maar heb ik nog geen plan hier voor. Als ik iets doe wil ik het goed doen. Niet “gooien en kijken wat plakt”, zeg maar. Daarnaast wil ik graag met wiskunde bezig zijn en zou ik ook nog graag meer leren over Category Theories. Wellicht pak ik dit in mijn vrije tijd op.

Over vrije tijd gesproken, wat houd jou zoal bezig? 
Ik ben vooral veel met mijn familie, we zijn heel hecht. We doen leuke dingen met elkaar, uitjes, spelletjes of lekker uiteten. Ook game ik s’avonds graag even. Verder fitness ik bijna dagelijks om fit en gezond te blijven, je zit toch de hele dag achter een bureau. Reizen is ook een grote passie en ik hoop deze passie te kunnen combineren met mijn andere grote passie: muziek. In mijn vrije tijd ben ik ook DJ en zou ik graag in het buitenland draaien. Ook ben ik wel nieuwsgierig naar het produceren van muziek. Sommige bekende DJ’s programmeren hun muziek en dit is stiekem wel een stille droom.

Wow! Dat is wel ontzettend bijzonder! Nu organiseren wij bij Ivaldi regelmatig een LAN-party, wat is jouw favoriete game?
Zeker Mortal Combat. Na school speelde ik wel veel en toen bleef het ineens wel heel lang heel erg goed gaan. Toen zag ik ineens in de ranglijst dat ik #32 stond in de wereldranglijst!

In je introductie binnen Ivaldi gaf je aan dat je naast het improven van je skills en Ruby, je ook graag je tafelvoetbalskills wilde verbeteren. Hoe staat het hier nu mee?
Haha ja, het tafelvoetballen vind ik echt heel leuk en ik word steeds beter. Het niveau is hoog! Maar volgens mij maakt Michel zich al een beetje zorgen.

Jefaro, bedankt. Wij wensen je heel veel succes bij de rest van je stage!