Interview Bram

Hé Bram! Nu al enkele weken bij Ivaldi aan de slag dus we zijn heel nieuwsgierig naar je interview! De eerste vraag blijft een inkoppertje: hoe ben je begonnen aan je computer carrière?
Vroeger ben ik nooit echt bezig geweest met programmeren. Mijn eerste computer heeft mijn vader aangeschaft en daarop heb ik in DOS nogal veel 4 op een rij gespeeld. Ik heb toen mijn eerste spelletje gedownload over de telefoonlijn. Op het moment dat de download op 75% stond nam iemand de telefoon van de haak. Dat is mijn eerste aanraking met internet. Oh en er was een surfspelletje waarvan ik niet meer weet hoe het heet!

Heb je ook voorkeur voor een besturingssysteem?
Niet perse, mijn interesse in computers is wel echt gegroeid. Altijd met Windows gewerkt, maar uiteindelijk toch naar Mac overgestapt.

Wat is je favoriete programma om mee te werken in je werk?
VS code!

Minst favoriete programma om mee te werken?
Powerpoint.

Wat is je favoriete lettertype?
Din.

Wat voor telefoon heb je?
Android.

Beter dan Apple?
Nee, er is voor beiden wel wat te zeggen.

Welk spel moet er bij een LAN/WAN-party gespeeld worden?
Vroeger was ik wel van het gamen, maar nu niet zo meer. Maar voor een LAN- of WAN-party vind ik dat Counter Strike niet mag ontbreken. Of Unreal Tournament. Of misschien ook Warcraft 3. (Bram blijkt stiekem wel fan van Zelda)

Je komt niet uit Rotterdam te horen aan je accent. Waar liggen je roots?
Ik ben in Oosterwijk (Brabant) geboren. Op mijn 17e ben ik op kamers in Den Bosch gegaan. Daarna heb ik nog even in Breda gewoond en sinds vier jaar in Moordrecht.

Mis je de stad niet nu je in Moordrecht woont?
Eigenlijk niet. Het is heel lekker rustig zo met de natuur. Ik ben hier ook veel buiten met onze dochter.

Je hebt een dochter van 1 jaar en 2 maanden, wat is haar favoriete programma?
Ze kan zelf de TV aanzetten.. dus misschien kijk ik nu voor altijd Bumba.

Beste kinderfilm op dit moment?
Without a doubt: The Lion King.

En als je de televisie niet af moet staan aan je dochter, welke serie staat er dan op?
Sons of Anarchy. Niet perse de beste voor wat betreft cinematografie, maar voor mij persoonlijk wel de beste.

Allerslechtste film die je ooit hebt gezien?
Revenge of the Killer Tomatoes. Rubber is ook heel leuk. Het is allemaal slechter dan Sharknado. Maar Rubber heeft eigenlijk nog best wel wat goede punten.

Veel van de Ivaldo’s hebben huisdieren. Toevallig nog een kat om aan de collectie toe te voegen?
Ja! Een rode kater die Nozem heet.

Wat is je beste vakantiebestemming tot nu toe?
Griekse eilandjes. Hoe minder toeristen hoe leuker. Ik ben verder nooit buiten Europa geweest. Maar ik zou wel graag naar China willen!

Waarom China?
Het is een hele andere cultuur. Net zoals Amerika. Beide landen hebben een mooie natuur. Een hele andere natuur dan hier.

Ben je een beetje een Freek Vonk?
Nee, ik ben zeker geen Freek Vonk. Ik vind steden leuk voor een dagje. Bijvoorbeeld in Hong Kong lijkt het me gaaf om de chaos te zien. Na een dag ben ik er dan wel weer klaar mee. Dan snel weer naar buiten richting de natuur.

Wat is je grootste doel in je leven of wat staat er hoog op je bucketlist?
Een wereldreis op een Goldwing. Maar eigenlijk pas als ik met pensioen ben. Of met een camper rondreizen.

En het eerste land waar je heen gaat voor die wereldreis is?
Amerika. Alles is daar gemaakt op grote voertuigen dus die Goldwing of camper komen goed van pas.

Wat als je naar een eeuw van vroeger terug mag tijdreizen, waar stap je uit?
Ik denk dat ik dan naar de Middeleeuwen terug zou reizen. Als ik dan met de kennis die ik nu heb iets kan betekenen lijkt mij dat heel tof. Aan de andere kant: dan heb ik alsnog geen idee hoe ik het moet maken met natuurlijke stoffen. Een bepaald boek (.. voor dummies) mee nemen zou dan toch wel handig zijn. Larpen lijkt mij dus ook leuk om een keer te doen! Zo’n Castlefest meemaken.

Wie of wat zou je een dag willen zijn en waarom?
Een adelaar. Het gevoel van vrijheid lijkt me geweldig. Maar je staat nog wel bovenaan de voedselketen van vogels.

Ben je ergens bang voor?
Claustrofobie? Of Inbrekers. Ik heb een hekel aan geluiden ‘s nachts.

Beste band aller tijden?
Foo-Fighters! Ook niet echt een specifiek nummer eigenlijk, gewoon alles.

Als je moet kiezen: pizza of Chinees?
Chinese pizza! Zolang je er geen bami of iets dergelijks op doet. Ik ben eigenlijk meer van het exotische eten. Het is heel leuk om nieuwe dingen te proberen qua eten.

Kook je zelf ook graag?
Ja!

Wat is je favoriete gerecht?
Beer-can-chicken.

Waar ontbijt je mee?
Dat verschilt. Soms een cracker, soms twee boterhammen.

Favoriete broodbeleg?
Kaas. Zo pittig en oud mogelijk.

Dat pittige blijft terugkomen he? Ligt dat in lijn met de exotische gerechten?
Ja, daar houd ik wel van.

Wat is het pittigste dat je ooit hebt gegeten?
Geen idee wat de naam was. Het was exotisch en goed pittig. In mijn studententijd ben ik een keertje naar de toko geweest met een vriend. Daar hebben we een potje gekocht met “hottest sauce of the world”. Toen een theelepeltje hiervan bij het vlees dat we gingen bakken gedaan. We konden niet eens meer in de keuken staan van de lucht. Heb het daarna nooit meer aangeraakt.

Een theelepel is best wel veel hè?
Ja maar, we houden van pittig.

Hoe hoort het rolletje van de wc?
Naar buiten!

Hoe drink je je koffie?
Zwart.

Meest memorabele schoolreisje?
Naar de Efteling met de middelbare school. Hier leerde ik mijn eerste vriendinnetje kennen. Ze zat bij mij in het groepje. Ze had toen nog een vriendje, maar dat ging redelijk snel daarna uit.
(Ondertussen laat Bram vol trots al zijn muntjes van Ezeltje Strekje aan zijn sleutelbos zien.)

Vertel even over je avontuur met Dungeons and Dragons!
Ik ben 4 jaar geleden begonnen met gewoon “een keertje spelen”. Dat was met een starterset die ik had gekocht maar nooit echt had gebruikt. Toen net voor de COVID-maatregelen toch een keer erbij gepakt en samen met drie vrienden gaan proberen. Ik was al wel twee weken van te voren begonnen met het lezen van de boeken, filmpjes kijken en de handleiding te lezen om te weten wat je als Dungeon Master precies moest doen. Het is best ingewikkeld allemaal! Daarna de 3d Printer van het bedrijf waarvoor ik hiervoor heb gewerkt even gekaapt en toen zo’n 8 kilo aan filament geprint. Toen was er ineens een Dungeon Master-screen en waren er muntjes. (nee deze komen niet aan de sleutelbos)

Ik ben nu dus beginnend Dungeon Master. De improvisatie vind ik het lastigste. Je kan letterlijk alles doen!

Ben je ook Lord of the Rings-fan?
Ik was het wel, maar vind het nu gewoon leuke films.

Wat is het beste cadeau dat je ooit hebt gekregen?
Meest blij met mijn Gameboy Color. Ik was 13 jaar en Pokémon Zilver deed het erg goed.

Wat moeten we van je weten dat we nu nog niet weten?
Ik ben een grote Ghibli fan en probeer dit ook zo subtiel mogelijk m’n dochter bij te brengen. (door een gigantische Totoro op haar kamer muur te schilderen)