Interview Houke

Hi Houke! Tot nu toe staat jouw record als “langstzittende medewerker van Ivaldi”. Nu bijna 9 jaar in dienst. Hoe ben je hier terecht gekomen?
In het vierde jaar op de middelbare school kreeg ik informatica. Toen begon ik eigenlijk met mijn eerste websites te maken. Dit was toen nog met frames en tabellen en echt oldskool.
Op dat moment ontstond er wel echte interesse. Na de zesde (vwo) ben ik Technische Informatica aan de universiteit gaan studeren, maar na een maandje vond ik het echt helemaal niets. Te veel theorie. Ik wilde juist zien wat ik deed. Ik ben toen maar gestopt om tijdelijk te gaan werken om vervolgens Communicatie Multimedia Design te gaan studeren. Hier kwam een les met HTML weer voorbij en bedacht ik me ineens dat ik helemaal niet wilde ontwerpen. Ik wilde juist terug naar de meer Technische Informatica kant. Maar dan wel zien wat ik deed! Dus meer het frontend deel in plaats van de backend stuk. Ik heb mijn opleiding Communicatie Multimedia Design afgemaakt en ondertussen thuis alles aangeleerd op het gebied van frontend. In het derde leerjaar moest ik een meeloopstage gaan doen en heb ik letterlijk “HTML5, CSS3 webbureau Rotterdam” op Google ingetypt en zo kwam ik bij Ivaldi terecht.

Hoe hilarisch is dat! En het lukte je dus ook om een stageplaats te bemachtigen!
Jazeker! Ik had al veel interesse in HTML5 en CSS3. Dat was helemaal hip en daarin wilde ik verder. Op de website van Ivaldi stond een interface voor een app van Ivaldi waarbij er een kluis gekraakt moest worden. Daar kwam HTML5 in naar voren. Toen wist ik dat ik hier goed zat. Het sollicitatiegesprek was ook heel leuk. Vijf jonge gasten die een eigen bedrijf hadden opgezet. Ik kwam tijdens dat gesprek aan een tafeltje bij ze te zitten waar nog even wat kruimeltjes werden weggeveegd. Dat was nog in een ander pand dat er lang niet zo hip uit zag als dat waar we nu zitten. Ik had een showcase meegenomen en vanaf daar ging het allemaal heel snel.

Hoe bijzonder is het dan om zo de groei van Ivaldi mee te maken? Merk je veel verschil met vroeger nu we steeds groter worden?
Eigenlijk is er niet heel veel veranderd. Op het moment dat ik me aansloot bij Ivaldi waren ze niet fulltime op kantoor aanwezig. Ze moesten zelf ook af en toe nog even naar de universiteit. Ik had toen al wel respect voor wat ze konden en kunnen, maar ook voor wat ze aangaven.

Merk je dit ook aan je eigen groei? Of wil je juist nieuwe dingen blijven uitproberen?
Omdat het zich allemaal blijft ontwikkelen  zijn er altijd weer nieuwe (technische) snufjes om uit te proberen. Ik ben eigenlijk altijd nieuwe processen aan het uitproberen om het daarna te kunnen implementeren in websites. Daar ben ik vaak ook druk mee, omdat er altijd wel weer een volgende taak op de “backlog” ligt.

Voer je die honger naar nieuwe technische snufjes thuis ook door?
Zeker. Ik wil alles smart maken en dat de apparaten dat ook meer leren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dat ze weten wanneer de lampen aan moeten. Het zelf ontwikkelen zie ik niet zitten, dat is toch echt weer te veel ontwikkelen. Home Automation blijft een hobby, maar als er iets nieuws is dan wil ik het!

En is je vrouw hier ook erg blij mee?
Haha, die maakt ook websites, dus we kunnen hier wel over praten en elkaar helpen. Dan heb je al een beetje de interesse in technologie.

Wanneer werd je getriggerd dat je met computers wilde werken?
Ik heb een keertje van Sinterklaas mijn eerste computerspelletje gehad. Meteen was ik hooked aan computers. Welk spel het was dat weet ik niet meer, maar het was iets met racen en de pixels waren heel groot.

Ik ga er vanuit dat je de technologie niet mee neemt op vakantie. Toch?
Nee hoor! Naast “vakantiegadgets” blijft de rest thuis.

Nu weet ik al dat je vrij veel reist en al wat mooie plekken hebt aangedaan, heb je er nog een paar op je bucketlist staan?
Australië staat heel hoog op het lijstje. Eerder ben ik al naar Nieuw-Zeeland geweest en daar heb ik veel dingen van mijn bucketlist af kunnen strepen zoals skydiven en bungee jumpen. Als ik dan zo terug denk vraag ik mijzelf echt af of ik gek in mijn hoofd was om dat te doen. Verder wil ik graag naar IJsland, maar dan wel het hele rondje! En de Transsiberië Express. Die moet ik echt gedaan hebben in mijn leven. Verder wil ik graag met een cruise naar Noorwegen om de fjorden goed te kunnen zien. Puur voor de ervaring. Waarschijnlijk denk ik dat ik daarna nooit meer op een boot wil.

En ben je dan het type dat het allemaal op vakantie wel uitzoekt of boek je alles vooraf?
Dat laatste! Zeker weten dat laatste. Ik ben heel geordend en heb liever alles in de hand tijdens het reizen. Juist omdat ik zo gestructureerd ben ruim ik alles op en werk ik graag naar een zero inbox. Ook binnen kantoor blijft mijn inbox zeer opgeruimd.

Om even in het “reisthema” te blijven. Als je terug kon reizen naar ieder moment in tijd om nogmaals te beleven. Welk moment zou dat zijn en waarom?
Het moment dat ik uit het vliegtuig sprong in Nieuw-Zeeland. Ik heb de eerste minuut meer in stress om lucht doorgebracht dan dat ik er nou echt van kon genieten.

Als je niet aan het reizen of aan het werk bent, wat zijn je hobby’s?
Netflix. Netflix en Netflix. Mijn favoriete serie is The Leftovers. Zo weird, dat het gewoon goed is. Verder speel ik af en toe op de playstation spellen als GTA.

Wat is de beste grap die je hebt uitgehaald?
Op 1 april geboren worden.