Scripts property in package.json

Wekelijks is er bij Ivaldi een Innovation Talk. Er wordt dan een onderwerp door één van ons voorbereid en uitgediept. Onlangs werd de ‘innotalk’ gegeven door Houke en ging het over de mogelijkheden van het gebruik van de scripts property in de package.json van NPM.

De laatste tijd voegt Houke steeds meer handigheidjes toe aan de scripts property in de package.json. Door gebruik te maken van voorbeelden in bestaande projecten heeft hij geprobeerd op een praktische manier het nut van deze scripts uit te leggen.

Als een bepaald (lastig te onthouden) commando in de command-line vaak moet worden getypt leg dit dan vast in de package.json van het project. Je wint er waarschijnlijk op de lange termijn tijd mee. Hang er vervolgens een handig te onthouden alias aan en klaar. Bijkomend voordeel is dat er zo een centrale plek ontstaat voor alle commando’s. De rest van het team ziet hierdoor in één oogopslag alle mogelijkheden. Dit voorkomt dat er bepaalde commando’s beschikbaar zijn in een project waar alleen de developer die het heeft opgezet van op de hoogte is.

Hierbij de slides met praktische voorbeelden;